Prenatal dönemde ve çocukluk döneminde yapıya katılan mineral yapısı dişin çürümeye karşı direncini arttırıyor. Fakat bu mineral yapı zamanla zayıflıyor. Bu nedenle diş ve dişetleri, tüm beden sağlığı gibi her zaman sağlıklı beslenme ile korunuyor. Doğru ve düzenli beslenme dişlerin güçlü olmasını sağlıyor. Bu nedenle diş bakımının yanı sıra, sağlıklı dişlere sahip olmak için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Peki dişlere ve dişetlerine iyi gelen, dişleri güçlendiren yiyecekleri biliyor musunuz? İşte diş ve dişetlerini koruyan besinler:
10 KUVVETLENDİRİCİ BESİNİ TÜKETEREK DİŞ SAĞLIĞINIZI KORUYUN
Süt: Kemiklere olduğu kadar dişler için de kalsiyum açısından önemli bir yer tutan, diş eti hastalıklarına karşı korumaya yardımcı oluyor. Çene kemiğini güçlendirmeye yarayan sütün son zamanlarda birçok hastalığı engellemede önemli rol oynadığı ortaya çıktı.
Somon: Diş ve diş etini korumayı sağlayan ve kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağı olan somon balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar, özellikle çocukların diş gelişimine oldukça katkı sağlıyor. Ayrıca, ağız sağlığı için çok önemli besin kaynağı olan D vitamini, somon balığında bulunuyor.
Kuru üzüm: Şekerli besinler, diş minesinin yıpranmasını ve zamanla dişlerin çürümesine yol açıyor. Kuru üzüm de tatlı ve yapışkan olmasına rağmen diğer tatlı besinlerden farklı olarak ağız içindeki bakterilerin gelişimini engelliyor.
Peynir: İlk olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı oluyor. Dişlerde oyukların oluşmasını engelleyen peynir, içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor ve protein gibi maddeler dişlerde plak oluşumunu ortadan kaldırıyor. Çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engelliyor. Şekerli bir şey yedikten sona ağza atılacak büyük bir dilim peynir, şekerin dişlerinize olan negatif etkisini yok ediyor. peynir diş minesi için de faydalı.
Portakal: Bağ dokusunu güçlendirerek diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olan portakal, diş eti iltihabını önlüyor. Aynı zamanda içindeki florun sayesinde, dişin sert tabakasının yapısını geliştirerek, dişleri ağız içinde oluşan asitlere karşı koruyor.
Çilek: Portakal ve diğer narenciye meyveleri gibi C vitamini açısından zengin olan çilek, diş etlerinin gücünü ve bütünlüğünü koruyor. Mevsiminde olgun bir çileği ezerek dişleri fırçalamak, dişlerin beyazlamasına yardımcı oluyor.
Su: Diş çürümesine engel olan tükürük seviyesini artırıyor. Gıda atıklarının temizlenmesine katkı sağlıyor. Aynı zamanda diş minesinin zarar görmesini ve diş çürüklerine engel oluyor.
Yoğurt: Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan faydaları saymakla bitmez. Kalsiyum, periodontal rahatsızlık dolayısıyla oluşmuş sallantılı ve gevşek dişleri iyileştirmede yardımcı oluyor. Kalsiyum, iltihabı azaltmaya ve diş kayıplarını önlemeye yardım ediyor.
Yeşil çay: Yeşil çayda bulunan katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşıda etkili oluyor. Bu madde aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan bakterileri de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı oluyor.
Maydanoz: Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanızı sağlıyor. Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz sayesinde hoş bir kokuya dönüşüyor.
Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/yuksek-goz-tansiyonu-ciddiye-alinmazsa-korluge-yol-acabilir-41759515